Kamperom kroz Hrvatsku

Kamperom kroz Hrvatsku - DALMACIJA

Preporučamo vam najbolju rutu za putovanje Dalmacijom s provjerenim kampovima u svakom mjestu.

Kameni labirinti suhozida u brojnim vinogradima i maslinicima prate vas kroz sva tri dijela regije – Sjevernu, Srednju i Južnu Dalmaciju. U svakoj vas očekuju jedinstvene kulturne znamenitosti mediteranskih gradova te raznolike čari netaknute prirode.

Dalmacija je površinom izuzetno velika regija i može je se podijeliti na Sjevernu, Srednju i Južnu Dalmaciju. Neovisno o njenom geografskom položaju, za bilo koji dio Dalmacije specifične su duge šljunčane i pješčane plaže, i neposredna blizina otoka poput popularnih Brača, Hvara, Korčule, Visa, ali i Ugljana, Pašmana i Kornatih.

U nastavku vam dostavljamo preporučenu rutu za putovanje kroz Dalmaciju sa provjerenim kampovima u svakom gradu/otoku. 

Gastronomija 

Prvo mjesto pripada ribi koja se priprema na gradele, brudet ili lešo, ali se nudi i kao usoljena i marinirana. Od začina prevladavaju lovor i češnjak te nezaobilazno maslinovo ulje. Školjke i rakovi pripremaju se na buzaru, a dalmatinski mesni specijalitet je pašticada s njokima. Tipično dalmatinske slastice su fritule i rožata.

ŠKAMPI I ŠKOLJKE: "na buzaru"
Dagnje, kamenice i škampi pripremaju se u Dalmaciji "na buzaru". Slože se u posudu, pospu sjeckanim peršinom, češnjakom i mrvicama, posole i popapre te podliju vinom i uljem. Pirjanjem na nagloj vatri puštaju sok u kojem se kuhaju dok im se ljušture ne otvore. Služe se u vlastitom umaku s kruhom ili palentom

SLASTICE
Dalmatinske se slastice spravljaju od južnog voća, suhih smokava i meda te grožđica i badema kojima se dodaju jaja i likeri. Neke se od njih, kao rožata i fritule ne mogu naći nigdje osim u Dalmaciji. Rožata se spravlja od jaja mlijeka i karamela, a posebno je omiljena u Južnoj Dalmaciji. Fritule se rade od dizanog tijesta s dodatkom grožđica i likera, oblikuju u kuglice veličine šljive i prže u vrelom ulju. Na pojedinim se otocima može naći inačica fritula - kroštule - poslastica od sličnog ili istog tijesta koje vješta kuharica posebnom tehnikom istiskuje iz dlana u obliku dugih traka koje se potom prže u vrelom ulju.

Obavezno posjetiti

Nacionalni park Slapovi Krke

Nacionalni park Slapovi Krke jedan je od najpoznatijih u Hrvatskoj, a nazvan je po istoimenoj rijeci. Park zauzima 110 kilometara kvadratnih u kojima je 7 slapova. Ovaj nevjerojatan prizor oduzet će vam dah! Šetnjom drvenim stazama možete doživjeti prekrasnu prirodu i snagu vode. Staze vode sve do rijeke, u duboku šumu parka. Osim prirodnih fenomena, u parku se nalazi i značajan broj obnovljenih mlinova gdje se možete upoznati s kulturom i tradicijom. Posjet parku odlična je ideja u svako doba godine, ali ljeti se možete i okupati. Međutim, to je dozvoljeno samo u najposjećenijem dijelu godine kada su moguće velike gužve. Cijene ulaznica razlikuju se ovisno o razdoblju u godini.

Morske Orgulje Zadar 

Morske orgulje jedna su od stvari po kojoj je Zadar poznat u cijelom svijetu. Djelo arhitekta Nikole Bašića izgrađeno je 2005. godine, a riječ je o 70 metara dugačkom instrumentu koji stvara melodiju pomoću plime, oseke i valova. Ova jedinstvena atrakcija svoju popularnost je doživjela i van granica Hrvatske pa tako svake godine mnoštvo turista dolazi posjetiti Zadar i uživati u ovom neobičnom arhitektonskom ostvarenju. Nalaze se na zapadom dijelu zadarske rive, u neposrednoj blizini Pozdrava Suncu.

NP KORNATI

Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko jedne četvrtine je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav. Nacionalni park Kornati obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice tj. ‘krune’ kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. Morski dio parka također je iznimno interesantan za ronioce i sve one koji uživaju u podmorju. Neki od dijelova kopna su u privatnom vlasništvu, što je svakako dobro znati prilikom posjeta.

Dioklecijanova palača u Splitu 

U samom središtu Splita istražite grandiozna arhitektonska zdanja, male ulice i tajnovite prolaze Dioklecijanove palače koji će vas odvesti na putovanje kroz povijest grada. Izgrađena oko 300. godine po naruđbi rimskog cara Dioklecijana, Dioklecijanova palača mjesto je na kojem je car proveo godine nakon svog povlačenja s prijestolja. Spajanjem elemenata carske vile, helenističkog grada i utvrđenog vojnog logora te prilagođavanjem položaju, Dioklecijanova palače jedinstveno je antičko zdanje unutar kojeg se ističu Dioklecijanov mauzolej, Jupiter hram, Carev stan te same zidine koje su ju okruživale.

Zabavne atrakcije za cijelu obitelj 

Fun Park Biograd

Fun Park Biograd je tematsko zabavni park koji svojom idealnom lokacijom u Biogradu na Moru pruža spektakularno iskustvo zabave za cijelu obitelj u srcu Jadranske obale. Odaberite svoju pustolovinu u jednoj od tri tematske cjeline: Svemir, Gusarski grad ili Divlji zapad i proživite zabavu na dosad neviđen način u ovoj regiji.

Salona – drevna priča srednje Dalmacije

Ostaci antičkog grada Salone nastali su u IV. stoljeću prije Krista. Salona je bila luka ilirskih Delmata, u kojoj su živjeli i Grci i Rimljani. Julije Cezar je 48.g. pr. K. Salonu proglasio središtem rimske provincije Dalmacije. I danas je prepoznatljiv peristil termi, prostor za kupelj s pećima i svlačionicama kao i starokršćanski objekti uz bazilike vezani uz djelatnost Sv. Dujma. U južnom dijelu su ostaci foruma, hrama i kazališta iz I. stoljeća. Praktički na korak od Solina i odmah pored Splita, ovo tiho i lijepo drevno mjesto, svakako  zaslužuje vašu posjetu.

Zmajeva špilja – Brač

Ovaj brdski izlet koji traje nešto manje od 4 sata, je avantura i doživljaj u svakom smislu. Počevši od malene Murvice koja je prva točka izleta, do samostana Silvio i samostana Stipančić koji čuvaju kamene grobnice pa do spektakularnog pogleda na Vis i Hvar dok se penjete- cijeli izlet protiče u znaku uzbudljive povijesti i nedokučive prošlosti ovog mjesta. Impresivna špilja čuva u sebi reljefine otiske zmajeve glave (po kome je dobila ime). Smatra se da su je nastanili svećenici iz Poljica, 1450 godine kada je stigao tu prvi svećenik Juraj Dubravić. Sama špilja obiluje fascinantnim reljefima, uklesanim triptisima, neobičnim likovima i svi posjetitelji kažu da se osjeti posebna vibracija davnih vremena, kada su junaci, vile i mitske životinje još prijateljevali s ljudima. 

Kava na splitskoj Rivi

Omiljena znamenitost Dalmacije i mnogima krajnje ugodan sociološki fenomen, ne smije biti izostavljen nakon ovih aktivnih turističkih razgleda. I ne uzrujavajte se ako vam se konobar ne pojavi odmah, jer ovdje vrijeme uistinu drukčije teče. Opušteno i vedro, baš kakav bi trebao biti i život. A takva je upravo cijela Srednja Dalmacija.

Opuštena, vedra i spektakularno lijepa!

Podjeli sadržaj

Zona za korisnike

Što sve treba znati prilikom najma

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE Više informacija »