Kamperom kroz Hrvatsku

Kamperom kroz Hrvatsku - KVARNER

Preporučamo vam najbolju rutu za putovanje Kvarnerom s provjerenim kampovima u svakom mjestu.

Otkrijte - Kvarner je neprocjenjiv spoj mora, otoka i gorja na iznimno malom prostoru.

Idealno mjesto za otkrivanje ljepota. 

Kvarner u širem smislu, sjeverni dio Jadranskoga mora između velebitske i istarske obale. Otoci Cres, Lošinj, Krk, Rab, Pag dijele ga na Velebitski i Vinodolski kanal, Riječki zaljev, Kvarnerić i Kvarner u užem smislu riječi (more između otoka Cresa i Istre). U rimsko doba ovdje su bile važnije luke Senia (Senj) i Flanona (Plomin), u srednjem vijeku Osor, Krk, Rab i Senj, a od XVIII. st. Rijeka i Senj.

Kvarner zajedno čine Opatijska i Vinodolska rivijera, dok su se u kvarnerskom zaljevu smjestili neki od najvećih hrvatskih otoka poput Krka, Cresa, Raba i Lošinja. Gdje god bili ili kako god kombinirali vaš boravak, u prilici ste da sami kreirate njegove sadržaje. Hodajte, plivajte, jedrite, planinarite – što god poželjeli priroda Kvarnera pruža vam mogućnosti da istinski uživate!

U nastavku vam dostavljamo preporučenu rutu za putovanje kroz Kvarner sa provjerenim kampovima u svakom gradu/otoku. 

Gastronomija

Kvarner pruža najraznolikije užitke znatiželjnom gastronomu. Od Učke on je nastavak Istre prema Dalmaciji. Dio tog klastera jesu najveći hrvatski otoci (Cres i Krk), potom i planinski masivi Gorskoga kotara i Like. Prvoklasne ribe, rakovi i ostali plodovi mora na tržnicama se nalaze u društvu šumskih plodova: gljive, šumsko voće, divljač i u finalu neki od najboljih sireva u Hrvatskoj, od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka s planinske, primorske i otočke ispaše. A to su samo ključne atrakcije kojima se moraju pridružiti puževi, žabe, med i za mnoge najveći adut hrvatske gastronomije – janjetina u svojim vrhunskim varijacijama – paška, creška, krčka, rapska, lička...

 U tom se klasteru love i pripremaju najbolji jadranski škampi, koji su dobivali sve moguće komplimente, uključujući i onaj koji kaže da im u svijetu nema ravnih!

Obavezno posjetiti

NACIONALNI PARK RISNJAK

Jedna od najposebnijih prirodnih ljepota Kvarnera bez sumnje je Nacionalni park Risnjak koji predstavlja svu prirodnu raskoš Gorskog kotara. Jedinstven i po svojim prirodnim ljepotama, bioraznolikosti i položaju, Nacionalni park Risnjak privlači brojne ljubitelje prirode.

Ovaj šumoviti gorski masiv ime je dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku, i jedno je od rijetkih mjesta u Europi na kojem ga još uvijek možete vidjeti u njegovom prirodnom staništu. U njegovim su šumama, uz risa, svoj dom pronašle još dvije velike europske zvijeri, medvjed i vuk, te brojne biljne vrste među kojima se ističe raritetni zaštićeni cvijet – runolist. Vrh Risnjaka impresivan je u svako godišnje doba: zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvjetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad lišće njegove šume oboja različitim bojama. Prilikom posjeta Nacionalnom parku Risnjak uživat ćete i u veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa.

JEZERO BAJER

Jezero Bajer jedna je od kvarnerskih destinacija stvorenih za uživanje u kako u laganoj šetnji, tako i u zabavnim vodenim aktivnostima. Jezero je položeno u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke, tik uz naselje Fužine. Fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom i tijekom godine primi najveću količinu oborine. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera, od kojih je jezero Bajer najstarije i najpopularnije. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom i kajakom, a zbog čestog strujanja vjetra ovdje možete i surfati.

ŠPILJA VRELO

Prilikom posjeta Kvarneru, obavezno istražite i mističan svijet njegovih špilja. Jedna od njih je špilja Vrelo u Fužinama koja je otkrivena sasvim slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća kod izgradnje jezera Bajer. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje joj voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i “Postojna u malom”, a zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti baš svi!

ŠPILJA BISERUJKA

Još jedna impresivna špilja Kvarnera krije se kod mjesta Rudine na otoku Krku. Postojanje špilje Biserujka poznato je više od stotinu godina, kada je njezina unutrašnjost skridvala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa. Od vremena priče da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani njezini prolazi. Osvjetljivanjem špilje znatno je porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Svojom dužinom od približno 110 m i veličinom svog podzemnog prostora, unutrašnjost špilje Biserujka zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika.

Zabavne atrakcije i znamenitosti  za cijelu obitelj 

Trsat: Najstarije hrvatsko marijansko svetište

Trsat je dio grada Rijeke s crkvom Blažene Djevice Marije te franjevačkim samostanom.

Crkva Blažene Djevice Marije na Trsatu - Gospe Trsatske je najstarije hrvatsko marijansko svetište i odredište mnogih hodočasnika iz zemlje i inozemstva. U njoj se nalazi čudotvorna Marijina slika.

Također u sklopu franjevačkog samostana je i kapela Zavjetnih darova dok se ispred crkve nalazi kip pape Ivana Pavla II., "Trsatski hodočasnik" podignut povodom njegovog 100-og svjetskog hodočašća kada je tom prilikom posjetio Rijeku, Trsat i druge hrvatske gradove i svetišta.

CRES - Vransko jezero, čudo prirode 

O iznenađenjima što ih ponekad priređuje priroda, možda najbolje svjedoči Vransko jezero, jedna je od posebnih zanimljivosti ne samo otoka Cresa već i cijeloga Kvarnera i Hrvatske.

To slatkovodno jezero usred slanog mora – jedinstven prirodno-geografski fenomen - dugačko je 5,5 km a široko 1,5 km. Razina jezera je iznad razine okolnoga mora a njegovo dno leži ispod morske razine na dubini od 74 m. Taj golemi prirodni rezervoar pitke i zdrave vode sadrži više od 200 milijuna prostornih metara vode. Tako velika količina pitke vode na jednom krškom otoku pravo je blago pa se iz njega vodom opskrbljuju žitelji Cresa i Lošinja.

Lošinj - Arheloška zbirka Osor  - LOŠINJSKI MUZEJ

Počeci duge i burne povijesti Arhološke zbirke Osor sežu u 18. stoljeća te se vezuju uz osorskog biskupa Dinaričića koji je, prema zapisima Alberta Fortisa iz 1771. godine, sakupio prvu zbirku lapida u biskupskom dvoru u Osoru. Sakupljačku strast biskupa Dinaričića stotinu godina kasnije nastavlja osorski nadžupnik Ivan Kvirin Bolmarčić. On kao arheolog amater poduzima prva arheološka istraživanja u Osoru u trajanju od 1874. do 1881. godine, istražuje gradske bedeme, ilirsko-rimsku nekropolu na lošinjskoj strani kanala Kavuada te stvara respektabilnu arheološku zbirku koja je 1880. godine brojala nekoliko tisuća predmeta. Godine 1889. arheološka zbirka nadžupnika Bolmarčića postaje vlasništvom osorske općine, seli se u zgradu osorske Gradske vijećnice te biva službeno otvorena javnosti. Arheološka zbirka Osor je najstarija muzejska institucija na otocima Cresu i Lošinju te jedna od najstarijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj uopće. Nakon brojnih promjena statusa, zapuštanja i obnavljanja, Arheološka zbirka Osor od 2007. godine djeluje kao samostalni odjel novoosnovanog Lošinjskog muzeja.
Izložena arheološka građa prati svakodnevni život ljudi na području Osora i njegove bliže okolice od samih začetaka u prapovijesti, preko antike do srednjeg vijeka. Prezentirani su različiti tipove ljudske produkcije, od keramike, stakla, do predmeta od metala, kamene reljefne plastike i skulptura te numizmatike.

Podjeli sadržaj

Zona za korisnike

Što sve treba znati prilikom najma

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE Više informacija »